Photo

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) Επίσκοπος Växjö Σουηδίας & Ισαπόστολος Σουηδίας, από Αγγλία (+1045) & οι Άγιοι Ουναμάν, Γουϊναμάν και Σουναμάν, οσιομάρτυρες μοναχοί ιεραπόστολοι στο Vaxjo Σουηδίας, από Ἀγγλία, ανήψια του Αγίου Σίγκφριντ (+1040) - 15 ΦεβρουαρίουΆγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) Επίσκοπος Växjö Σουηδίας

και Ισαπόστολος Σουηδίας, ἀπό Ἀγγλία (+1045)

καί οἱ Ἅγιοι Οὐναμάν, Γουϊναμάν και Σουναμάν (Saints Unaman, Winaman & Sunaman)

ὁσιομάρτυρες μοναχοί ιεραπόστολοι στό Vaxjo Σουηδίας, ἀπό Ἀγγλία

ανήψια του Αγίου Σίγκφριντ (St Sigfrid) (+1040)

15 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) της Σουηδίας, Δεύτερος Απόστολος του Βορρά (+1045) και Ισαπόστολος της Σουηδίας ήταν Βενεδικτίνος μοναχός και Επίσκοπος του Växjö της Σουηδίας. Κοιμήθηκε το 1045 και εορτάζει στις 15 Φεβρουαρίου.

Γεννήθηκε στο Glastonbury της Αγγλίας στο δεύτερο ήμισυ του 10ου αιώνα και τον μετάστρεψε στην Ορθοδοξία ο Άγιος Άλφεγκ (St Alphege) Αρχιεπίσκοπος του Canterbury. Ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) ήταν ένας εξαιρετικός ιερέας στην York της Αγγλίας, ο οποίος είχε σταλεί από τον βασιλιά Mildred να βοηθήσει στον εκχριστιανισμό της Σκανδιναβίας.

Με διαταγή του Βασιλιά της Νορβηγίας Όλαφ Α’ Tryggvason, ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) έφθασε στην Νορβηγία το 995 μαζί με 2 Επισκόπους και τους 3 ανεψιούς του, οι οποίοι ήσαν Μοναχοί της Αδελφότητας του Cluny και αργότερα μαρτύρησαν στην Σουηδία: Ο Άγιος ιερομάρτυς Ούναμαν ο ιερομόναχος, ο Άγιος ιερομάρτυς Σούναμαν ο Διάκονος και ο Άγιος Ουΐναμαν ο Διάκονος.

Εκεί ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) έγινε Επίσκοπος της Αυλής για τον Νορβηγό Βασιλιά και ταξίδεψε στην νήσο Godey στο Saltenfjorden μαζί του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα σθεναρό αντίπαλο του Χριστιανισμού, τον πασίγνωστο παγανιστή, Raud τον Δυνατό. Η κακοκαιρία εμπόδισε τον εντοπισμό της ξηράς, έτσι ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) πήρε τα
λειτουργικά άμφιά του στην πλώρη του καραβιού και ανάβοντας κεριά και λιβάνι, τοποθέτησε ένα Σταυρό στην πρύμνη και ανέγνωσε μέσα από το Ιερό Ευαγγέλιο πριν ευλογήσει το πλοίο με Αγιασμό. Δόθηκε εντολή να μαζευτούν τα πανιά και τα πλοία του βασιλιά εισήλθαν στο φιόρδ κωπηλατώντας, όπου συνέβη ένα θαύμα, διότι στο πέρασμά τους η θάλασσα ήταν γαλήνια, ενώ γύρω τους μαινόταν μια άγρια θύελλα.

Εξαιτίας της Μάχης της Svolder το 999-1000, ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) και οι ανεψιοί του αναχώρησαν για την Σουηδία το 1002, όπου ίδρυσαν 3 εκκλησίες στην περιοχή Västergötland (Δυτική Γοτθία). Η περιοχή αυτή ήδη εκχριστιανιζόταν από τον Επίσκοπο Odinkar Hvite, τον Πρεσβύτερο, ο οποίος είχε την βάση του στην πόλη Ska.

Έτσι ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) και οι ανεψιοί του πήγαν ανατολικά, στην περιοχή Värend στην Småland για να συνεχίσουν τις ιεραποστολικές τους προσπάθειες, στήνοντας πρώτα ένα Σταυρό και μετά χτίζοντας ένα ξύλινο Ναό στις ακτές ης Λίμνης Växjö. Μετά από λίγο διάστημα, ένδεκα προεστοί της περιοχής σύντομα μετέβησαν στην Ορθόδοξη Πίστη και βαπτίσθηκαν σε μια πηγή κοντά στο όρος Ostrabo.

Η επιρροή τους προξένησε μια σταθερή ροή προσκυνητών, οι οποίοι συνέρρεαν για να ακούσουν τον Λόγο του Θεού και να θαυμάσουν τα μεταξωτά άμφια του Αγίου Σίγκφριντ (St Sigfrid), τα χρυσά και αργυρά σκεύη, και τα άλλα όμορφα αντικείμενα που είχε φέρει μαζί του από την Αγγλία.

Σύντομα η περιέργεια κυρίεψε τον Βασιλιά Άγιο Όλοφ Σκέτκονουνγκ [St Olof Skötkonung: ΑΓΙΟΣ ΟΛΑΦ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (ΣΚΟΤΚΟΝΟΥΓΚ), ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΜΑΡΤΥΡΑΣ και πατέρας της Αγίας Αννας (Ίνγκεγκερντ Όλοφσντοτερ) της Σουηδης του Νόβγκοροντ. Γεννήθηκε το 980 και μαρτύρησε το 1022 στη Στοκχόλμη Σουηδιας], και απέστειλε έναν έμπιστο σύμβουλο να ερευνήσει την υπόθεση. Σύμφωνα με τον σύμβουλο, όταν ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) σήκωσε τον Δίσκο κατά την Θεία Λειτουργία, το Πρόσφορο έγινε ένα μικρό Αγοράκι, το οποίο φίλησε, οπότε το όραμα αμέσως χάθηκε. Ξαφνιασμένος με αυτό, ο βασιλιάς έστειλε να του φέρουν αμέσως τον άγιο Επίσκοπο, όμως καθ’ οδόν ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) έκανε μια παράκαμψη στο Utvängstorp, για να φωτίσει και να βαπτίσει τον κόσμο εκεί.

Το 1008, ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) βάπτισε την βασιλική οικογένεια σε μια πηγή κοντά στο χωριό Husaby, κάνοντας τον Άγιο Βασιλιά Όλοφ Σκέτκονουνγκ (St Olof Skötkonung) τον πρώτο Χριστιανό Βασιλιά της Σουηδίας, κάτι που σηματοδότησε την αρχή του εκχριστιανισμού της Σουηδίας. Ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) στην συνέχεια ταξίδεψε βόρεια, για να επανεγκαταστήσουν την Έδρα της Uppsala που είχε ιδρυθεί από τον Άγιο Ανσγκαρ (St Ansgar), όμως ο παγανισμός ήταν πολύ ισχυρός στην περιοχή και αποχώρησε με αποτυχία. Στο διάστημα αυτό ο Άγγλος Επίσκοπος Gotebald εστάλη από την μεθοριακή πόλη Lund στην Scania, όπου έχτισε τον πρώτο Ναό της, και όπου ορίσθηκε Επίσκοπος. Το 1014, ο Άγιος Όλοφ Σκέτκονουνγκ (St Olof Skötkonung) βοήθησε τον Άγιο Σίγκφριντ (St Sigfrid) να ιδρύσει την Επισκοπή της Husabt (αργότερα Skara), η οποία αργότερα υπάχθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμβούργου-Βρέμης.

Ο πρώτος Επίσκοπος, ένας Γερμανός ονόματι Thurgaut, χειροτονήθηκε από τον Άγιο Σίγκφριντ (St Sigfrid). Τον καιρό εκείνο η επισκοπή αποτελείτο από τις "Χώρες των Γότθων" δηλαδή την Västergötland (Δυτ. Γοτθία) και την Östergötland (Ανατ. Γοτθία), τμήμα από την Småland, και επίσης ένα κομμάτι από άλλες γειτονικές επαρχίες. Λέγεται πως ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) είχε χειροτονήσει σε επίσκοπο έναν εφημέριο για το ανατολικό ήμισυ της επισκοπής, στην πόλη Linköping της Ανατ. Γοτθίας, και πως ο βασιλιάς Canute είχε στείλει έναν Άγγλο επίσκοπο ονόματι Bernhard για την Έδρα της Σκάνια. Το 1028, ο Άγγλος ιεραπόστολος Ulfrid επιχείρησε μια τρίτη επανίδρυση του Χριστιανισμού στην Uppsala, αλλά εμαρτύρησε όταν αναθεμάτισε τον ειδωλολατρικό θεό Thor και επιτέθηκε εναντίον του ειδώλου του μέσα στον τοπικό ναό του.

Έχοντας εμπιστευθεί την διοίκηση της Växjö στον Ούναμαν και τα αδέλφια του, ο Άγιο Σίγκφριντ (St Sigfrid) έφυγε για να εξαπλώσει τον Χριστιανισμό στην Δανία. Όσο έλειπε όμως, ένας ντόπιος, άπληστος άρχοντας, ο Gunnar Gröpe, συγκέντρωσε μια ομάδα παγανιστών για να δολοφονήσουν τα ανέψια του Αγίου Σίγκφριντ (St Sigfrid) και να λεηλατήσουν την εκκλησία στην Växjö. Όταν επέστρεψε από την αποστολή του ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) , βρήκε τα κεφάλια των ανεψιών του μέσα σε ένα κάδο καταποντισμένο με βάρη στον πυθμένα της λίμνης Helgasjön κοντά στον ναό. Τα κορμιά τους είχαν θαφτεί μέσα σε ένα δάσος βαθειά. Σύμφωνα με τον Άγιο Σίγκφριντ (St Sigfrid), τα κεφάλια συνέχιζαν να έχουν ομιλία, και του είπαν τα ονόματα των δολοφόνων τους. Ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) δόξασε τον Θεό που επέτρεψε τους Ούναμαν, Σούναμαν και Ουίναμαν να γίνουν Μάρτυρες.

Σύντομα έμαθε ο βασιλιάς Άγιος Όλοφ Σκέτκονουνγκ για το συμβάν στην Växjö και προσφέρθηκε να εκτελέσει τους δράστες, κάτι που δεν δέχθηκε ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid). Ο βασιλιάς επίσης προσφέρθηκε να αποσπάσει από εκείνους ένα "τίμημα ανθρώπου" (wergild), το οποίο επίσης δεν δέχθηκε ο Άγιος. Τελικά ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) ζήτησε προσοδοφόρα (καλή) γη, και του δωρήθηκαν τα κτήματα Hof και Tjuby. Η θεμελίωση του Ναού παρέμεινε εξαιρετικά δύσκολη για τον ενδεή Επίσκοπο, όμως εν καιρώ ξαναέχτισε τον Ναό και τοποθέτησε μέσα του τα Ι. Λείψανα των συγγενών του.

Στα γεράματά του ο Άγιος Σίγκφριντ (St Sigfrid) είχε σημαντική απώλεια μνήμης: κάποια φορά ζήτησε να του ετοιμάσουν το λουτρό του σε ημέρα νηστείας, οπότε κατέβηκε μια φωνή που τον επέπληξε σχετικά. Εκείνος αμέσως απομακρύνθηκε από το λουτρό και μετενόησε.

Επισκέφθηκε την Βρέμη το 1030 και αναπαύθηκε εν Κυρίω το 1045. Τα λείψανά του τοποθετήθηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού στην Växjö, και έκαναν πολλά θαύματα, μέχρι την διάλυση του προσκυνήματος μετά από την Σουηδική Μεταρρύθμιση. Το κληροδότημα του Αγίου Σίγκφριντ (St Sigfrid) συνεχίσθηκε κάτω από τους μαθητές του, τους Επισκόπους Δαυίδ και Εσκίλ, οι οποίοι αργότερα μαρτύρησαν.

Πηγή: Wikipedia

Μετάφραση & επιμέλεια κειμένου:

http://gkiouzelis.blogspot.com

ORTHODOX HEART

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου